sobota, 1 maja 2010

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem - przepis



SKŁADNIKI:
-550 g mąki pezsnnej
-15 g drożdży suchych lub 30g świeżych
-2-3 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko, + 2 żółtka
-1 szkl. letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli


Zrobić rozczyn z części mąki , rozkruszonych drożdży, cukru i części podgrzanego nie gorącego mleka.
po 15 min. kiedy rozczyn ruszy dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1-1,5 godz.
Gdy podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części ( ok 60g na każdą bułeczkę) i formować bułeczki nadziewając je.Na blachę rozłożyć papier do pieczenia. Bułeczki poukładać na blaszce i odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką.
Piec 20-30 min w temp. 180 st.C

KRUSZONKA:
120g mąki pszennej
4 czubate łyżki cukru
60g. masła ( miękkiego lub roztopionego)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz